Toimintakertomus 2008 - mestarikertojan Patrik Latvalan tulkitsemana

TOIMINTAKERTOMUS 2008

Hermanni seitsikon toiminta vuonna 2008 on ollut verkkaista mutta määrätietoista. Puhallinsoittimen soittaminen vaatii säännöllistä ja systemaattista harjoittelua ja vaskisoittimen hallinta on pitkälle varsin fyysinen suoritus.Harjoittelu on tapahtunut osittain Kalkkirannassa Markku Kylmäsen kotona ja osittain jokaisen seitsikon jäsenen kotona ja/tai harjoituskopissa. Osa seitsikon jäsenistä on vuoden aikana uhrannut taiteellisen panoksensa helsinkiläiseen, kansainvälisissäkin yhteyksissä mainetta saaneeseen brass bandiin, osa taas house-bandiin joka toimii pääkaupungissa baijerilaistyyppisessä olutravintolassa missä oktoberfest ei pääty koskaan.

1.5. vietettiin koko perheen vappu-piknikkiä Porvoon kaupunginpuistossa. Tilaisuuden järjesti SAK:n Porvoon paikallisjärjestö yhteistyössä Porvoon ja Sipoon sekä lähialueiden työväenjärjestöjen kanssa. Juontajana toimi Porvoon Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Tapani Eskola. Porvoon mieslaulajien esiintymisen jälkeen Hermanni seitsikko esitti kaksi musiikkikappaletta. Niistä ensimmäinen oli seitsikon tunnuskappaleeksi muodostunut ”The Greatest show on Earth”. Se on samannimisestä Oscar-palkitusta elokuvasta jonka ohjaajana/tuottajana oli Cecil B. DeMille. Elokuva julkaistiin Yhdysvalloissa 10.1.1952. Musiikin on säveltänyt Victor Young joka oli amerikkalainen säveltäjä/sovittaja/viulisti/kapellimestari. Mainittakoon että tähän sirkusmaailmaan sijoittuvan elokuvan yksi pääosan esittäjistä oli Charlton Heston joka menehtyi 5.4. 2008. Hän oli 84 vuotta vanha. Toisena kappaleena esitettin ”Pikku koivuja” joka on sama kuin ”Koivu-valssi” joka on alunperin nimeltä ”Berjozka”. Tämän valssin juuret ovat venäläisessä kansanlaulussa. Joissakin lähteissä säveltäjäksi on mainittu Jevgeni Dreizin joka eli 1878-1932. Hän oli sotilassoittokunnan johtaja ja ainakin hän teki tämän teoksen tunnetuksi vuonna 1910.

Vapputilaisuuden avajaispuheen piti SAK:n Porvoon paikallisjärjestön puheenjohtaja Ove Blomqvist. Seuraavaksi Porvoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Nuutti piti juhlapuheen. Tämän jälkeen seitsikko esitti E. Kososen terhakkaan marssin ”Kevät on tullut” sekä ”Clarinet marmelade” nimisen dixielandkappaleen. Sen säveltäjiksi on merkitty Henry Ragas ja Larry Shields. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se että jos kappaleen nimi kirjoitetaan ”Clarinet marmalade” niin säveltäjäksi lasketaan Nick LaRocca. Molemmat kappaleet muistuttavat hämmästyttävällä tavalla toisiaan. Tämä on kenties selitettävissä sillä että kyseessä on sama kappale ja että kaikki kolme äsken mainittua säveltäjää/soittajaa New Orleansista soitti samassa yhtyeessä, Original Dixieland Jazz Band. Yhtye on kuuluisa siitä että se teki ensimmäisen jazzäänitteen vuonna 1917. Vuosiluku on sattumalta sama jolloin eduskunta teki päätöksen julistaa Suomen itsenäiseksi tasavallaksi.

Taikuri Mats Aarnion maagisten elkeiden jälkeen Porvoon kaupunginvaltuuston jäsen Ulla-Leena Alppi piti puheen. Esityksen jälkeen seitsikko soitti ”Irja-poloneesin” jonka säveltäjä Väinö Tuominen (1880-1947) oli merkittävä ja tuottelias säveltäjä/sovittaja. Tuominen kiinnitti huomiota siihen että ”vasta-alkajat ja vähemmän kehittyneet amatöörisoittokunnatkin voivat kappaleita esittää”. Tilaisuuden päätteeksi esitettiin ”Työväen marssi”. Se syntyi 1894. Laulun sävelsi tuolloinen Helsingin työväenyhdistyksen kuoronjohtaja ja Johanneksen kirkon urkuri Oskar Merikanto, alkuaan Mattson (1868-1924).

Vierailevina avustajina seitsikossa ovat olleet Ralf Bildo (tuuba, yllättävää kyllä) ja Juhani Komulainen (baritoni).

Yleisesti ottaen voidaan joka tapauksessa todeta suojeluskuntien ja työväenyhdistysten pitäneen seitsikkosoiton hengissä 1920- ja -30 –lukujen murrosaikana. Onko tilanne sama näinä aikoina?

Patrik Latvala